СЛАНА СОБА - ХАЛОТЕРАПИЈА Штампа Ел. пошта

 

Пријатан боравак у сланој соби Специјалне болнице ''Сокобања'', у интимној атмосфери, са опуштајућом музиком и адекватном расветом омогућава максималан учинак халотерапије - терапије сољу.

 

 

 

Реч халотерапија потиче од грчке речи халос, што значи со.

Халотерапија је помоћна и потпуно природна метода за превенцију и побољшање здравља (не замењује медикаментозну терапију), која се заснива на удисању ваздуха са микрочестицама природне камене соли. То је дозирани боравак у посебно направљеној соби – сланој соби, која имитира природну слану пећину са лековитом микроклимом, и у којој специјални уређај - халогенератор - додатно распршује честице аеросола у просторију. Кристали камене соли, као природни јонизатори, побољшавају квалитет ваздуха јер производе негативне јоне који се налазе само на мору, у околини слапова или у ваздуху након олује.

 

Дозирани боравак у сланој соби олакшава менталне тегобе, као што су умор, исцрпљеност, напетост, стрес и несаница, и доводи до психофизичке равнотеже и побољшања општег здравственог стања. Високо присуство негативних јона повољно утиче на нервни систем, концентрацију и радну способност.

 

 

 

Присуство микро честица соли у вазуху слане собе спречава развој бактерија, вируса и гљивица. Удисање таквог ваздуха јача одбрамбени механизам дисајних органа и имунитет, повољно утиче на лечење астме и бронхијалних тегоба, прочишћава дисајне путеве, смањује склоност прехладама, помаже код алергија, спречава вирусне инфекције, помаже код кожних проблема, код болова у зглобовима, убрзава оксидирање серотонина, регулише минералну равнотежу.

Терапија сољу је прикладна како за одрасле, тако и за децу, труднице и старе особе. Третман за одрасле траје 40 минута, а за децу од 20 до 25 минута. Један третман у сланој соби од 40 минута има исти учинак као три дана проведена на мору!