20.09.2013. SPECIJALNA BOLNICA U POSETI REPUBLICI BUGARSKOJ NA NAJVIŠEM NIVOU Štampa El. pošta

 

Na poziv Privredne komore Srbije, predstavnici Specijalne bolnice ''Sokobanja'' bili su deo državno-privredne delegacije Republike Srbije na najvišem nivou, koja je 18. i 19. septembra posetila Republiku Bugarsku. Državni deo delegacije predvodio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a privredni potpredsednik Privredne komore Raša Ristivojević.

Privrednu delegaciju Srbije činili su predstavnici uspešnih kuća, najperspektivnijih za razvoj medjusobnih odnosa. Jedina zdravstvena ustanova u delegaciji bila je Specijalna bolnica ''Sokobanja'', koju su predstavljale dr sc.med. Ljiljana Isaković, direktorka Ustanove, i dr Jadranka Ivković, načelnica Odeljenja kardiologije.

Tokom posete, u Sofiji je, u organizaciji Privredne komore Bugarske, održan Poslovni forum, u cilju predstavljanje privrednih potencijala i uspostavljanje poslovnih kontakata tokom bilateralnih sastanaka. Srpsko-bugarski biznis forum 2013. otvorili su predsednik Republike Bugarske Rosen Plevnelijev i predsednik naše države Tomislav Nikolić i tom prilikom istakli jasan i ogroman potencijal ekonomske i svake druge saradnje dve susedne države. Predsednik Nikolić je rekao da se ovom posetom postavljaju temelji i osnova za dizanje velike zgrade prijateljstva između Srbije i Bugarske za sva vremena. Bugarski predsednik Plevnelijev je istakao da je na Forum došao kako bi ohrabrio i pozdravio privrednike i investitore obe zemlje.

 

 

Na forumu su učestvovali predstavnici 96 bugarskih i 27 firmi iz Srbije, kao i predstavnici obe privredne komore. Oni su razmatrali načine i puteve zajedničke međusobne saradnje, kako u razvoju ekonomskih odnosa dve zemlje, tako i u zajedničkim nastupima u regionu i šire. Pre bilateralnih sastanaka učesnicima Foruma prezentovane su investicione klime Srbije i Bugarske.

Ocenjeno je da je za razliku od prethodnog perioda, koji je uglavnom karakterisala robna razmena, danas situacija mnogo bolja u pogledu dugoročnijih oblika saradnje na bazi kooperacije, ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji i ugovora o zajedničkim ulaganjima, te da će se ta saradnja ubuduće intenzivirati.

Tokom bilateralnih razgovora, predstavnice Specijalne bolnice ''Sokobanja'' – dr sc.med. Ljiljanana Isaković i dr Jadranka Ivković, prezentovale su usluge koje pruža ova zdravstvena ustanova. One kažu da su ostvarile brojne kontakte sa firmama iz Bugarske, da su naišle na njihovo značajno interesovanje za saradnju sa Specijalnom bolnicom, ali i za zdravstveno-banjski turizam Srbije uopšte, te da očekuju nastavak razgovora i njihovu konkretizaciju sklapanjem aranžmana o pružanju usluga zainteresovanim državljanima Republike Bugarske u značajnijem obimu.

 
 
Baner