07.10.2015. USPEŠNO ZAVRŠENI ''V SOKOBANJSKI MEDICINSKI DANI'' Štampa El. pošta


Stručni skup ''V Sokobanjski medicinski dani'', u organizaciji Specijalne bolnice za nespecifične plućne bolesti ''Sokobanja'' i pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja RS, uspešno je realizovan od 02. do 04. oktobra ove godine, u Hotelu ''Moravica'' u Sokobanji.

Da podsetimo, Program skupa akreditovan je Odlukom Zdravstvenog saveta RS, бр. 153-02-2580/2015-01 od 18.08.2015, a realizovan je kroz tri kursa: ''Novine u lečenju hipertenzije i srčane insuficijencije'' (02.10.2015), ''Astma i alergijske bolesti respiratornog trakta'' (03.10.2015) i ''Aktuelnosti u fizikalnoj medicini i ortopediji sa traumatologijom'' (04.10.2015).Prema Odluci Zdravstvenog saveta RS, sva tri kursa akreditovana su kao domaći kursevi prve kategorije, namenjeni lekarima, farmaceutima, biohemičarima, medicinskim sestrama, zdravstvenim tehničarima, fizioterapeutima i laboratorijskim tehničarima. Kursevi iz kardiologije i pulmologije nosili su po 6 bodova za pasivno učešće i po 12 bodova za predavače, a kurs iz fizikalne medicine 5 bodova za pasivno učešće i 11 bodova za predavače.Na ''V Sokobanjskim medicinskim danima'' predavanja je održalo više od 40 eminentnih medicinskih stručnjaka, a ukupan broj učesnika premašio je 800. Prema ocenama učesnika, ovaj stručni skup, sadržajno i organizacijski, svrstava se u red visoko kvalitetnih skupova u okviru kontinuirane medicinske edukacije.
''V Sokobanjske medicinske dane'', a zatim i prvi kurs iz oblasti kardiologije, otvorili su pozdravnim rečima pomoćnik ministra zdravlja dr Vesna Knjeginjić, direktor Lekarske komore Srbije prim.dr Vesna Jovanović, profesori Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu - prof.dr Stevan Ilić, prof.dr Goran Koraćević i prof.dr Marina Deljanin-Ilić, kao i v.d. direktora Specijalne bolnice ''Sokobanja'' dr Vesna Milanović. Osim organizatora, učesnicima kursa iz pulmologije pozdravne reči uputila je prof.dr Branislava Milenković, savetnik direktora Klinike za pulmologiju KC Srbije, a učesnicima edukacije o temama iz oblasti fizikalne medicine, ortopedije i traumatologije pozdravom se obratio prof.dr Zoran Golubović, direktor Klinike za ortopediju KC Niš.
Inače, Specijalna bolnica ''Sokobanja'' je, kao organizator i domaćin, već po tradiciji, učesnicima Skupa priredila prezentaciju novih sadržaja, kao svedočenje uspešnog razvoja Bolnice. Prvog dana Skupa svečano je otvoren Kabinet za medicinu sporta, koji raspolaže stručnim kadrom i najsavremenijom opremom, kao što je ergospirometar, i koji će biti od velikog značaja za soprtiste i sve koji se bave sportom u sokobanjskom kraju, ali i šire.


 
 
Baner