25.03.2016. DRŽAVNI SEKRETAR MINISTARSTVA ZDRAVLJA PROF.DR BERISLAV VEKIĆ OBIŠAO SPECIJALNU BOLNICU ''SOKOBANJA'' Štampa El. pošta

Prof.dr Berislav Vekić, državni sekretar Ministarstva zdravlja RS, posetio je danas Specijalnu bolnicu ''Sokobanja'', u okviru planiranih obilazaka svih zdravstvenih ustanova u Srbiji. Tom prilikom prof.Vekić je obišao bolničke službe i odeljenja, posvetivši posebnu pažnju Kabinetu za bronhoskopiju i invazivnu plućnu dijagnostiku sa radiologijom, odeljenjima za pulmološku i kardiološku intenzivnu i poluintenzivnu negu, Službi za bolničko lečenje i rehabilitaciju dece, razgovorima sa pacijentima. Nakon obilaska, prof.Vekić je razgovarao sa menadžmentom i zaposlenima Bolnice o radu ove zdravstvene ustanove i pravcima njenog daljeg razvoja, rekavši tom prilikom, izmedju ostalog, da većina specijalnih bolnica, pa tako i ''Sokobanja'' neće biti privatizovane, ali će se tražiti rešenja u vidu javno-privatnog partnerstva za proširenje kapaciteta i podizanje kvaliteta usluga u delu wellness, odnosno spa programa, radi privlačenja inostranih gostiju. Prof.Vekić je govorio i o zdravstvenom sistemu u Republici Srbiji, o najvećim problemima, šta će se menjati, dokle se stiglo sa reformom zdravstva, sa rešavanjem nemedicinskih kadrova, rešavanjem listi čekanja i o mnogim drugim aktuelnim pitanjima

 


U razgovoru za sokobanjsku RTV, prof.Vekić je rekao da je danas u našoj ustanovi s razlogom:

 

- U cilju obilaska svih zdravstvenih ustanova na teritoriji Republike Srbije, danas sam u Specijalnoj bolnici ''Sokobanja'', s razlogom, jer je to jedan od naših vodećih centara, vezano za opstruktivne bolesti, za rehabilitaciju lokomotornog sistema, za opstruktivne bolesti mladje populacije, veoma značajna ustanova za nas, sa izuzetno visokim i vrednim kapacitetima, tako da sam došao da sagledam šta je trenutno dobro, šta je loše, šta treba popraviti, u šta treba uložiti, da bismo napravili dodatni napredak ove zdravstvene ustanove.

 

Na pitanje novinara kakvi su njegovi utisci nakon obilaska Bolnice i razgovora sa pacijentima, prof.Vekić je rekao:

 

- Pa, ono što moram odmah u startu istaći, to je higijena na visokom nivou, izuzetno ljubazno osoblje, i u direktnoj komunikaciji sa pacijentima, što sa mladim, malim, tako i sa onima, da kažemo, koji su ušli u treće životno doba, svi su puni hvale i za struku i za ljubazno ponašanje i za higijenu i za hranu, tako da nosim vrlo, vrlo pozitivne utiske iz Specijalne bolnice ''Sokobanja''.

 

O zdravstvenom turizmu Sokobanje, prof. Vekić je za lokalnu RTV rekao:

 

- Nikad ne možemo da kažemo da smo dostigli zavidan nivo. Mi imamo izuzetno dobru tradiciju, ali i dobre predispozicije za tako nešto, medjutim, mi naše prirodne resurse nismo iskoristili. Podsetiću vas, mi imamo preko 300 termalnih izvora, imamo 52 specijalne bolnice, praktično naše banje, sa većim i sa manjim nivoom zdravstvene usluge, ali ono što treba u budućnosti da radimo to je proširenje kapaciteta, modernizacija kapaciteta, jer mi smo sačuvali medicinski segment, ali ono što nam nedostaje to je prilagodjavanje uslova boravka ovde stranom gostu, tako da ćemo kroz izmenu i dopunu zakona o koncesijama i javno-privatnom partnerstvu raditi i na tom polju, gde će novi investitori doneti novi kapital, da se proširi postojeće stanje, kako u Sokobanji, tako i u drugim našim banjama, i nadamo se da ćemo i mi, poput Slovenije, Madjarske i drugih zemalja, privući daleko veći broj stranih gostiju u budućnosti.

 
 
Baner