17.05.2016. DELEGACIJA RUSKIH LEKARA POSETILA SPECIJALNU BOLNICU Štampa El. pošta


Specijalnu bolnicu ''Sokobanja'' posetila je tročlana delegacija lekara iz Rusije od 15. do 16.maja ove godine. U organizaciji ruske Izdavačke kuće ''Stella'' i Medjunarodnog udruzenja lekara specijalista iz oblasti obnavljanja zdravlja i rehabilitacije, poseta je realizovana u okviru prvog obilaska izabranih banja Srbije, a u cilju uspostavljanja saradnje u oblasti zdravstvenog turizma, sa korišćenjem prirodnih lekovitih faktora naše zemlje, a pre svega izvora mineralnih voda, kojima Srbija obiluje.

Delegaciju je predvodila dr Marina Mamaeva, glavni urednik Izdavačke kuće ''Stella'' i osnivač pomenutog udruženja lekara, uz svesrdnu pomoć i podršku svog kolege prof.dr Milana Tešića, inicijatora ovog programa. Nakon obilaska Bolnice i prilično iscrpnog upoznavanja sa tretmanima i procedurama, odnosno sa kompletnim asortimanom usluga koje se pružaju u Ustanovi, gosti iz Rusije su izrazili svoje veliko zadovoljstvo posetom, onim što su videli, čuli i probali, istakavši visoku profesionalnost, posvećenost i gostoprimljivost stručnog kadra i svih zaposlenih Bolnice. Oni su naveli da će po završetku planiranog obilaska uslediti izrada specijalnog priručnika o srpskim banjama, medju kojima će biti i Specijalna bolnica ''Sokobanja'' i Sokobanja u celini, koji će služiti ruskim lekarima za adekvatno upućivanje pacijenata na lečenje i rehabilitaciju, a prema indikacijama specijalnih bolnica, te da očekuju da će ta saradnja biti plodotvorna.

Gosti iz Rusije razgovarali su sa menadžmentom Bolnice i o mogućnosti dolaska na pripreme sportskih kolektiva iz Rusije, kao i o organizovanju medjunarodnih medicinskih stručnih skupova. Saradnja je već započela konkretnim dogovorima o učešću naših lekara na Medjunarodnom simpozijumu, koji organizuju početkom oktobra u Madjarskoj, kao i o učešću dr Marine Mamaeve i njenih kolega na ''VI Sokobanjskim medicinskim danima'', tradicionalnom stručnom skupu u organizaciji Specijalne bolnice ''Sokobanja'' , koji će biti održan u drugoj polovini oktobra. S obzirom da Izdavačka kuća ''Stella'' izdaje dva naučna medicinska časopisa, već su postignuti prvi dogovori o objavljivanju stručnih i naučnih radova naših lekara i to bez ikakvih nadoknada i troškova.

Dr Mamaeva i prof.dr Tešić naveli su da su jedan ovakav program počeli da realizuju sa madjarskim banjskim kapacitetima pre 4 godine i da on sada odlično funkcioniše - grupe pacijenata iz Rusije dolaze na lečenje i rehabilitaciju, upravo se sprema treća grupa ove godine, a organizuju se i vrlo uspešni medjunarodni medicinski tematski seminari, simpozijumi, kongresi. Kažu da su za razvoj sličnog projekta obradili kompletnu ponudu i mogućnosti Srbije na tom planu i rešili da počnu sa aktivnostima na realizaciji, koristeći madjarsko iskustvo, korak po korak.

Pre posete našoj zdravstvenoj ustanovi, delegacija lekara obišla je specijalne bolnice „Banja Kanjiža“ u Kanjiži i „Banja Rusanda“ u Melencima, a iz Sokobanje nastavila put Vrnjačke banje i Specijalne bolnice „Merkur“, čijim će obilaskom završiti ovu prvu posetu srpskim banjama. Pre povratka u Rusiju delegacija je planirala još i razgovore i upoznavanje sa Udruženjem banja Srbije i Opštim udruženjem specijalizovanih zdravstvenih ustanova u Beogradu, a u cilju, kako kažu, još lakše saradnje.

 
 
Baner